SPINNING

Spinning: een spurt naar een gezond lichaam

Spinning is een gezamelijke indoortraining op de fiets. Spinning is eenvoudig, prettig en gemakkelijk om te leren. Je kan het vergelijken met wielrenners die op rollen fietsen om hun conditie op peil te houden. Het is een soort aerobicsles die 45 minuten duurt. De volledige sessie wordt begeleidt door een instructor en wordt ondersteund door muziek.

Hoe werkt zo'n fiets ?

Fiets

Op deze fiets kan je niet doen wat je op een gewone fiets doet. Als je bijvoorbeeld wilt "uitbollen" door de voeten stil te houden, lukt dit niet want de fiets heeft een vast tandwiel. Dit betekent dat als we willen stoppen, de pedalen als het ware met onze voeten er vandoor gaan.

De fiets zelf heeft aan de stuurstand een knop waarmee je de weerstand kan regelen : door een eenvoudige draai aan de knop brengt men een soort remmen dichter tegen het vliegwiel, waardoor men dus weerstand biedt en het fietsen moeilijker maakt. Hiermee laat het de gebruikers toe vele verschillende bewegingen te doen zoals staan, klimmen, springen en sprinten. Wanneer je de controle verliest, kan je nog altijd aan de noodknop trekken of duwen. Hierdoor stop je in 1 keer.

De lesgever :

een instructor leidt de oefeningen, entertaint en moedigt de deelnemers zo nodig aan. De instructor brengt de deelnemers in de juiste stemming, hij visualiseert als het ware de rijstijlen bv. we rijden tussen een rij bomen of we zijn bijna aan de top van de berg.

Verbeteren van de conditie :

als je regelmatig spinning beoefent, ga je al na enkele weken merken dat het uithoudingsvermogen enorm stijgt. Ook het grote aantal spiergroepen die aangesproken worden, speelt vast en zeker een grote rol.

Gemakkelijk te leren :

spinning staat open voor alle leeftijdsgroepen en fitheidsniveau's. Zoals eerder vermeld kan je je eigen tempo bepalen en zo kan iedereen, beginneling of gevorderde, de les volgen.

Leuk :

velen vinden het leuk samen in groep te trainen. Wanneer dit op goeie muziek gebeurt, stimuleert dit extra. Daarbij komt nog een enthousiaste en stimulerende lesgever.

Andere voordelen van spinning zijn :

  • het werkt ontspannend;
  • je legt sociale contacten;
  • vermindering van stress;
  • vermageren;
  • meer spierontwikkeling;
  • aanscherpen van het doorzettingsvermogen.

Zeker niet te vergeten wanneer je een les spinning volgt :

gedurende de kern is het belangrijk voldoende water te drinken, dit om het lichaam koel te houden en om uitdroging tegen te gaan. Het is aan te raden om een handdoek bij te hebben : dit om het overvloedig transpireren weg te vegen en om wegslippen met de handen van het stuur te voorkomen.